martes, 5 de abril de 2011

ILURO


Iluro, l'actual Mataró, va sorgir al segle I aC (entre el 75 i 50 aC). Constituïa una petita ciutat de 7 o 8 hectàrees dalt d'una colina a 400 metres de la costa.



Com la majoria de les ciutats romanes, Iluro va començar a construir-se a partir del traçat de dos carrers principals: el cardomaximus (nord-sud) i el decumanus maximus (est-oest). La resta de carrers s'orientaven paral·lelament a aquests, fent illes de cases i comerços. Devia de tenir una muralla i un fòrum envoltat d'edificis públics i religiosos, a més d'un cementiri a les afores.
Iluro va arribar a la seva esplendor al segle I aC i la segona meitat del II dC. 



Gracies a la trobada d'una làpida (l'única en que s'ha trobat el nom d'Iluro) hem pogut esbrinar qui va ser el primer alcalde d'Iluro: Lvcivs Marcivs Optatvs.

Al igual que en la resta de ciutat romanes, nomes l'aristocràcia podia accedir als càrrecs municipals.

Aquesta aristocràcia, a més, estava relacionada amb famílies de Barcino i Tarraco.



No sabem gaire dels homes lliures, però si que sabem que tenien un gran afany en fer saber que havien nascut lliures: a les seves tombes feien constar hom, cognom, filiació, origen, etc.
Vivien en pisos sobre els seus negocis (per exemple, al carrer Pujol 43-45 es va trobar un graó d'una escala). Les seves botigues venien tota varietat de productes, solien estar al carrer principal i tenien una gran entrada per a que el públic veies els productes.
En moltes vil·les s'han trobat construccions i estris relacionats amb la fabricació del vi, fet que porta a pensar que era en part una zona vinícola.



Durant l'època d'August es van popularitzar les vil·les. Eren cases autosuficients regides per un aristòcrata que convivia amb la família i els esclaus. Torre Llauder és un exemple de vil·la a Mataró.

Cap al segle I aC Torre Llauder es va especialitzar en la producció i venda de vi, per lo que s'han trobat moltes àmfores (que alhora s'han trobat a França, Itàlia...).
D'aquestes vilae van sorgir les masies catalanes.


En referència a l'arquitectura, a Mataró no hem pogut recuperar gaires elements, nomes algunes columnes i cornises. Tot i això se sap que el fòrum devia estar situat sota la basílica de Santa Maria. Al voltant s'exercien tot d'activitats artesanals, comercials i lúdiques.
També van trobar un gran edifici de banys sota la masia de Can Xammar, però la van enderrocar i, juntament amb ella, van destruir les restes.

Al temple de sota Santa Maria es veneraven deus romans com a símbol per expressar la lleialtat a Roma. A més s'exercia el culte a l'emperador.
Al camp es veneraven tant les divinitats de la natura com altes deus derivats de la fusió de deus indígenes i romans.


El cementiri d'Iluro estava situat a les afores, actualment al carrer de La Riera, Barcelona i Sant Josep (seguint la Via Augusta).

(Els punts vermells són les tombes trobades)


Iluro va acabar quan va deixar de ser poblada a mitjans del segle VI. No se sap si va ser arran d'una destrucció violenta per les invasions, tal i com es creu normalment.

1 comentario: